استراتژی منابع انسانی؛ ضرورتی کارگشا در به کارگیری تکنولوژی
تحولات در پیش رو در دنیای کسب و کار:
با نگاهی مدبرانه به دنیای کسب و کار تغییر و تحول مداوم در محیط را واقعیتی می بینیم که صنایع باقی در تنازع مذکور، لاجرم آن را پذیرفته و در صدد حفظ و افزایش تلاش خود برای بقا رشد در این محیط هستند. از سوی دیگر، خواسته ها و ترجیحات متغیر افراد و گروههای مختلف انسانی مزید بر علت شده است. نمونه بارز آن کارکنان سازمانها هستند که جویای سطح بالاتری از امنیت شغلی، ساعات کار انعطاف پذیر، سیستمهای حقوق و دستمزد و کارراهه شغلی عادلانه و آگاهانه اند. با این وصف، عوامل موجود در داخل زنجیره عرضه به دنبال ثبات و شرایط قابل پیش بینی و عوامل خارج از این مجموعه در پی تغییر متناسب با نوآوری در زمینه های محصول و فرآیند هستند. بدینگونه می توان این مساله را ترجمانی از مبنای اصلی و پایه ی اقتصاد یعنی خواسته های نامحدود در برابر منابع محدود دانست. در کنار این موضوع دارندگان بعضاً انحصاری تکنولوژی زیرکانه در پی نگه داشتن دانش تولید تکنولوژی در دستان خود و (در حالت خوشبینانه) تنها حاضر به انتقال مهارتهای بهره برداری از تکنولوژی به کاربران می باشند. به طوری که چانه زدن در نحوه انتقال آن از جنبه های فنی و انسانی از بخشهای مهم موفقیت برای وارد کننده تکنولوژی محسوب می شود. نحوه هدایت و مدیریت چالشهای موجود، تعیین کننده قدرت سازمان در محیط بی ثبات است و همین توانایی تضمین کننده موفقیت در این فضاست. شاید قدری از زمانی که بی ثباتی محیط مختص صنایع خاصی بود فاصله گرفته ایم؛ اکنون همه صنایع به نحوی درگیر این ماجرایند.
آسیا و خاورمیانه نیز وارد این رقابت نفس گیر شده است؛ مدیر یکی از شرکتهای بین المللی مستقر در آسیا به سؤال نشریه وال استریت ژورنال در مورد پیشرفت کسب و کار تکنولوژی در آسیا در مقایسه با دیگر نقاط دنیا چنین پاسخ می دهد:
مردم آسیا تکنولوژی را با اشتیاق و قوتی که سریعتر از بقیه نقاط دنیا به نظر می رسد، می پذیرند؛ از جمله می توان به تکنولوژی های اینترنت، تلفن همراه و تکنولوژی های دیگر اشاره کرد. امروزه بیش از یک میلیارد انسان از اینترنت استفاده می کنند که نیمی از آنها در آسیا زندگی می کنند.
رشد پدیده اینترنت در طول چند سال گذشته در آسیا اثرات مثبتی داشته است، ولی در همان حال افزایش جرم و جنایت از جمله کلاهبرداری اینترنتی، سوء استفاده از اطلاعات شخصی استثمار جنسی و تجاری از کودکان با میلیاردها دلار سود را نیز به دنبال داشته است.[1] مدیران کشورمان نیز به منظور حفظ و توسعه مزیتهای رقابتی باید این رشد مداوم را رصد کرده و برای تهدیدهای ناشی از آن نیز چاره اندیشی کنند. مباحثی چون انتخاب و نیز چگونگی و نحوه واردات تکنولوژی، مدیریت منابع انسانی الکترونیکی، طراحی زمانهای کاری متناسب با الزامات تکنولوژی همانند استفاده از نیروی کار در منزل و چگونگی به کارگیری کارکنان در کارهای با ماهیت پیوسته به نحوی که ضمن حفظ تعادل کار و زندگی، از تکنولوژی هم به نحو بهینه استفاده شود در کنار استفاده بیشتر از ماشین آلات خودکار در عملیات اداری منابع انسانی هر روز افقهای جدیدتری را در زمینه مدیریت تکنولوژی و منابع انسانی می گشاید.
تکنولوژی، عامل پر قدرت ترسیم کننده تغییر: در این میانه پر از تغییر، دگرگونی در تکنولوژی سریعتر و پر تأثیرتر از بقیه و از دیدی دیگر تعیین کننده تر از تغییرات دیگر دیده می شود. به گونه ای که به گفته گوردن مور از بنیان گذاران شرکت اینتل، و طبق قانونی که به نام وی در ترمینولوژی مدیریت تکنولوژی مصطلح گردیده، هر هجده ماه قدرت موجود در ریزتراشه ها دوبرابر و قیمت آن نصف می شود. بدین گونه ضروری است که صرف هزینه برای روزآمد نمودن تکنولوژی و به تبع آن آموزش مداوم و روزآمد کارکنان به دیده سرمایه گذاری نگریسته شود.
تغییر در تکنولوژی که پیشرفت در تکنولوژی نیز خوانده می شود، از دو عنصر اساسی که موجب رشد و باروری آن می شوند، نشأت می گیرد. فشار علمی و کشش بازار آنگونه که در ذیل می آیند، در این جهت عمل می کنند:
- ۹۴/۰۴/۱۵